NFC Kids 4sale

Hai seme orang..

Ade anak-anak Norwegian Forest Cat (Grey/Oren) untuk dijual.Sekali pandang macam anak British Short Hair (BSH).Bulunye pun lebih kurang sama kalau nak dibandingkan dengan spesis baka yang maha tersebut walaupun ianya sudah dikacuk.hahahaha….

Details :

Baka : NFC & Bengal

Umo : 4 Bulan

Jantina : Jantan

Harga : RM450 (Nego)

Info : Sangatlah aktif, nakal skit-skit dan manja terlebih

IMG_1732

Advertisements

Norwegian Forest Cat (NFC)

 

IMG_1732

Dear Readers,

Ada dikalangan anda semua yang tak pernah dengar atau tahu tentang baka NFC ni, hari ni admin nak terangkan sikit tentang baka kucing spesis ni.Sebelum tu admin nk perkenalkan dulu si comel oren ni yang kami panggil ‘baby’…

Baby adalah campuran (Mix) NFC dan Bengal Sported.Kiranye si baby ni kuat ikut Gen bapaknye la Macho dan  bulu lebih kepada ibunya  si Zara.Sape-sape yang pernah datang kedai jumpa si baby ni sekali pandang macam anak British Short Hair gitu…hahaha

Okey la kite sambung topik tadi, kat bawah ni admin ada kongsikan serba sedikit info tentang baka NFC ni..

Kucing Hutan Norway atau nama Inggerisnya, Norwegian Forest Cat, NFC, ialah baka yang berasal dari Utara Eropah dan dapat hidup dalam kawasan beriklim sejuk. Di Norway mereka dikenali sebagai Skogkatter atau Norsk Skogkatter yang mana terjemahannya Kucing Hutan Norway.

Baka ini adalah antara yang tertua dan muncul secara semulajadi sebagai satu penyesuaian diri oleh kucing di negara yang beriklim sejuk. Ia hanya dianggap sebagai kucing biasa sehinggalah tahun 1930-an apabila mereka muncul di pameran kucing di Jerman. Mereka juga dikatakan moyang kepada kucing Maine Coon dan Manx.NFC mempunyai dwilapisan yang tebal, telinga berjumbai dan ekor mengerbang yang panjang untuk melindungi diri mereka daripada cuaca sejuk.Bulu mereka kalis air disebabkan lapisan luar yang kasar dan lapisan dalam yang tebal serta padat. Mereka kucing yang besar di mana kucing jantan mempunyai berat antara 6 – 10 kg manakala kucing betina hampir separuh daripadanya.

NFC ialah kucing yang pintar, suka bermain dan gemar ditemani manusia. Mereka turut dikenali sebagai Wegie, yakni singkatan terhadap nama baka mereka.Sepertimana Maine Coon, NFC baka yang sangat suka bermain dan sukakan kegiatan luar rumah serta pemburu yang cekap.Mereka senang menerima manusia dan binatang peliharaan lain, kadangkala juga mereka akan keluar mencari teman lain jika pemilik mereka tiada di rumah untuk menemani mereka.

Mereka tidak mudah tertekan dan agak penyabar, menjadikan mereka sesuai berada di rumah yang mempunyai anak-anak kecil.Mereka juga begitu gemar memanjat dan menghargai pemilik yang menyediakan pokok pemanjat untuk mereka. Mereka adalah gergasi lembut dengan perilaku yang lembut dan sangat kasih serta setia kepada mereka yang berkongsi kehidupan dengan mereka samada manusia atau binatang.

NFC merupakan kucing berbulu dwilapisan dengan bulu separa panjang dan kalis air untuk membantu menghangatkan badan dalam suasana sejuk di Norway.Mereka juga mempunyai bulu berjumbai pada jari kaki untuk melindungi kaki daripada kesejukan. Tulang mereka adalah kukuh dengan bahagian kepala berbentuk segitiga. Mata berbentuk badam dan bersudut pada tapak telinga.Secara keseluruhannya, NFC sememangnya mempunyai penampilan yang kacak dan segak.

Perwatakan NFC adalah antara ciri-ciri yang sangat disukai oleh penggemar kucing. Mereka adalah teman yang ideal untuk manusia, kucing lain mahupun anjing.Mereka amat suka berkawan, pintar, setia, bertenaga dan akan mengembalikan kasih sayang kepada tuannya berganda-ganda.Disebabkan fitrah mereka yang tidak gentar pada apa sahaja, adalah disyorkan agar ditempatkan secara dalaman atau di kawasan taman rumah yang selamat.Mereka gemar memanjat dan memburu. Walaupun susuk tubuh yang besar, mereka mampu menonjolkan pecutan kelajuan yang sangat mengagumkan dan memukau manusia.

NFC adalah kucing yang periang dan suka mengambil tahu, walaupun pada peringkat dewasa, dan sentiasa mahukan teman tetapi ada batasnya. Mereka suka menjadi bos dan akan mendominasi rumah.

Sedikit info tentang baka NFC,so sape yang dah baca moh la sama-sama kita share..Tag mereka yang belum lagi follow blog ni..

*Walaupun baby ni mix NFC yang dah berapa keturunan pun tak tahu la tapi die tetap nampak comel!